Ανακοινώσεις ΕΠΠΕ


Περίπατος σε μονοπάτια της Πάρνηθας | Κυριακή 05/11/17, 10:00 π.μ.

αναρτήθηκε στις 28 Οκτ 2017, 4:11 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ   [ ενημερώθηκε 1 Νοε 2017, 4:36 π.μ. ]

Tην Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΠΠΕ περίπατος σε μονοπάτια της Πάρνηθας κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο Μπάφι. Πρόκειται για έναν κοντινό στην Αθήνα προορισμό με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Θα γίνει ξενάγηση από μέλη του Συλλόγου σε εύκολα μονοπάτια που είναι βατά και για τα παιδιά. 


Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο στάθμευσης του καταφυγίου Μπάφι στις 10:00 π.μ. 

Η διαδρομή από το χώρο στάθμευσης μέχρι τον προορισμό στο εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στη Μόλα, μέσω του ελατοσκέπαστου μονοπατιού που έχει επιλεχθεί, διαρκεί κάτι περισσότερο από μια ώρα με φυσιολογικό ρυθμό περπατήματος, δεδομένου ότι θα υπάρχουν και στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος για φωτογραφίες και παράθεση πληροφοριών σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό. Η συνολική απόσταση του μονοπατιού είναι περίπου 3 Km.

Στην πλακόστρωτη πλατεία που βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου θα σταματήσουμε για περίπου μια ώρα για ξεκούραση και πικ νικ οπότε προμηθευτείτε φρουτάκια, πίτες και ότι άλλο επιθυμείτε. 

Η επιστροφή στο χώρο στάθμευσης μπορεί να γίνει από το ίδιο μονοπάτι που είναι αρκετά βατό ή από διαφορετικό το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό στην αρχή του. Η απόφαση θα παρθεί εκείνη την ώρα. Ανάλογα το μονοπάτι που θα επιλεχθεί η επιστροφή στο χώρο στάθμευσης υπολογίζεται μεταξύ 14:00 και 15:00. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα για καφέ/φαγητό στο καταφύγιο. ​

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται ως Εθνικός Δρυμός και σύμφωνα με τον κανονισμό του η προσέλευση των κατοικίδιων δεν επιτρέπεται. 


Το Ορειβατικό καταφύγιο Μπάφι, βρίσκεται σε υψόμετρο 1160 μέτρων και η θερμοκρασία θα είναι περίπου 10 βαθμούς μικρότερη από τη θερμοκρασία στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 2 έως 10 oC ενώ δεν αναμένεται βροχόπτωση μέχρι το απόγευμα. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα και υποδήματα. Το αδιάβροχο είναι επιθυμητό για παν ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες η εκδρομή θα αναβληθεί για τις 12/11 και θα ενημερωθείτε το συντομότερο δυνατό. 


Παρακαλούμε όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέσω e-mail στο grammateia@eppe.gr μέχρι τη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Για τα ταμειακώς εντάξει μέλη (2017) η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επιπρόσθετα τους δίνεται η δυνατότητα να προσέλθουν μαζί με άλλο ένα άτομο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΠΠΕ ή λοιπούς συμμετέχοντες ορίζεται αντίτιμο 3€ για την ενίσχυση του ταμείου του Συλλόγου. 

Για τα παιδιά μέχρι 15 ετών η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 


Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της ΕΠΠΕ

Οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό

αναρτήθηκε στις 19 Σεπ 2017, 10:32 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ   [ ενημερώθηκε 19 Σεπ 2017, 10:33 π.μ. ]


Δελτίο Τύπου

αναρτήθηκε στις 19 Σεπ 2017, 10:28 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ


Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό ακολουθήθηκε από εκτεταμένη διαρροή πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, άγνωστης μέχρι σήμερα ποσότητας, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδας και την σημαντική ρύπανση του θαλασσίου οικοσυστήματος. Ο χρόνος απόκρισης της πολιτείας όσον αφορά την αξιολόγηση του μεγέθους του ατυχήματος, των ενεργειών ελέγχου και περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας αλλά και της ενημέρωσης του κοινού εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν ετεροχρονισμένες και μη επαρκείς, με αποτέλεσμα την επέκταση της ρύπανσης και περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη βεβαρημένου θαλασσίου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του κόλπου.

Επιπτώσεις στο οικοσύστημα

Οι πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες προκαλούν βλάβη στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής μέσω φυσικής επαφής, κατάποσης, εισπνοής, απορρόφησης και μείωσης της διαπερατότητας του φωτός.

Οι πλαγκτονικοί οργανισμοί, όπως ο γόνος των ψαριών και οι προνύμφες διάφορων ασπόνδυλων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ρύπανση από αργό πετρέλαιο, καθώς παρασύρονται από τα ρεύματα του νερού μαζί με τις μάζες πετρελαίου καταναλώνοντας τα σταγονίδια αυτών που αιωρούνται.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα επίσης είναι και τα οστρακοειδή, καθώς όσα καταφέρουν να επιβιώσουν από την έκθεση στο πετρέλαιο, φιλτράροντας μεγάλους όγκους νερού για να προσλάβουν την τροφή τους, θα συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα ρύπων στο σώμα τους.

Τα ψάρια της περιοχής αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα καθώς τρέφονται με επιβαρυμένους οργανισμούς αλλά και από την πρόσληψη πετρελαίου μέσω των βράγχιών τους.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και τα θαλάσσια πτηνά μέσω φυσικής επαφής, κατάποσης και εισπνοής πετρελαίου. Ιδιαίτερα για τα θαλασσοπούλια, η πιθανότητα επιβίωσής τους μετά από μία βουτιά σε ρυπασμένα από υδρογονάνθρακες νερά είναι σχεδόν μηδενική, καθώς αντικαθίσταται  η μονωτική στοιβάδα αέρα ανάμεσα στα πούπουλα και το δέρμα, η οποία διατηρεί ελαφρύ και ζεστό ένα πτηνό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πτητική τους ικανότητα, η αναζήτηση τροφής, η επίπλευση στο νερό αλλά και η διατήρηση της θερμοκρασίας τους οδηγώντας τα σε φαινόμενα υποθερμίας.

Η ρύπανση θα μεταφερθεί μέσα από την τροφική αλυσίδα στους ανώτερους ζωικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, ως αποτέλεσμα των φαινομένων της βιοσυσσώρευσης, βιομεταφοράς και βιομεγέθυνσης, δεδομένου ότι ορισμένες ενώσεις των υδρογονανθράκων έχουν την τάση να αποθηκεύονται στους λιπαρούς ιστούς και τα ζωτικά όργανα χωρίς να μεταβολίζονται. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί που βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα έχουν την τάση να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες ενώσεων υδρογονανθράκων στον οργανισμό τους όσο μεγαλώνει το διάστημα στο οποίο τρέφονται με επιβαρυμένους οργανισμούς.

Η δυνατότητα και ο χρόνος ανάκαμψης του οικοσυστήματος

Για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου στο οικοσύστημα, λαμβάνουν χώρα μακροπρόθεσμα και άλλες, όπως η διατάραξη της δομής των τροφικών σχέσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβείς για τα ψάρια και την λοιπή υδρόβια πανίδα.

Ωστόσο, επειδή κάθε κατάσταση είναι μοναδική και εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τα χαρακτηριστικά και την ποσότητα της διαρροής, ορισμένες περιοχές δύναται να ανακάμψουν σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλες θα χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια. Θα χρειαστεί γνώση της ακριβούς ποσότητας και σύστασης του πετρελαίου και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την απορρύπανση (δεδομένου ότι αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά και αυτά έχουν επιπτώσεις και χρόνο απομάκρυνσης τους από το περιβάλλον), ώστε να έχουμε μία εικόνα της πραγματικής επίπτωσης και του χρόνου αποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, για το συγκεκριμένο ατύχημα δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για χρόνους αποκατάστασης των 20-25 ημερών.

Προστασία της δημόσιας υγείας

Πέρα από τις άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις και στην δημόσια υγεία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν θα πρέπει ο κόσμος να κολυμπά στις περιοχές που έχουν ρυπανθεί (κατά κύριο λόγο οι παραλίες της Πειραϊκής, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας και Βούλας), ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η πιθανότητα εισαγωγής των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στην τροφική αλυσίδα. Με δεδομένο ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πότε και με ποιόν τρόπο θα επιτραπεί η αλιεία αλλά και σε ποια έκταση θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα ελέγχου, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί όπως τα ψάρια μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Περιβαλλοντική ζημία

Δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί εθνικό πλούτο, περιστατικά εκτεταμένης ρύπανσης και μαζικής καταστροφής του όπως αυτό, αποτελούν περιβαλλοντικά εγκλήματα με επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία. Για το λόγο αυτό, μετά την απόλυτη προτεραιότητα των ενεργειών απορρύπανσης  της περιοχής όσο το δυνατόν γρηγορότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί:

 • Διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό, ώστε αφενός να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τους στο μέλλον, και αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν
 • Διερεύνηση της ταχύτητας της ανταπόκρισης της πολιτείας και της αποτελεσματικότητάς της, με σκοπό την βελτίωσή της για επόμενα περιστατικά
 • Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της ανταπόκρισης στο συμβάν από τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πρακτική διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από τις διαδικασίες απορρύπανσης, τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα και κατά επέκταση η διαχείρισή τους (συλλογή, μεταφορά και τελική επεξεργασία) θα πρέπει να πραγματοποιείται από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης επικινδύνων.

Η σημασία της πρόληψης

Για την Ελλάδα η προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ως εθνικός πλούτος. Η εκ του αποτελέσματος κρινόμενη αδυναμία αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κρατικού -και όχι μόνο- μηχανισμού στο ατύχημα, προκαλεί τεράστια ανησυχία στη σκέψη για ανάλογο ατύχημα μεγαλύτερης κλίμακας στο μέλλον, πόσο μάλλον σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν μικρό και συνέβη σε σχεδόν «ιδανικές» συνθήκες (σχετικά καλός καιρός, μικρή απόσταση από την στεριά και το κεντρικό λιμάνι της χώρας), οι επιπτώσεις που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται είναι δυσανάλογα μεγάλες. Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας το παρόν ατύχημα να μην ξεχαστεί στο απώτερο μέλλον όταν θα έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι άμεσες επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα αλλά να αποτελέσει αφορμή για κοινωνική και πολιτειακή κινητοποίηση προκειμένου να αναπτυχθούν προληπτικά μέτρα δράσης και σχέδια άμεσης αντιμετώπισης παρόμοιων συμβάντων.

Προτάσεις για την επόμενη μέρα

 • Αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με σκοπό την ισχυροποίηση τόσο της αποτελεσματικότητας του πλαισίου ελέγχου της αξιοπλοΐας των πλοίων όσο και των μηχανισμών ελέγχου για το περιβάλλον συνολικά.
 • Άμεση επικαιροποίηση σχεδίων διαχείρισης και καταπολέμησης της ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα που έχουν σχεδιαστεί από τις υπηρεσίες (Λιμενικές αρχές, Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετασθεί:
  • Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης και η εφαρμογή δράσεων ενημέρωσης του κοινού και προώθησης της ενεργού συμμετοχής του σε περιπτώσεις ρύπανσης.
  • Ο καθορισμός των διαύλων «υψηλού κινδύνου» και η εφαρμογή μέτρων όπως η συστηματικότερη επιτήρηση (άμεση και έμμεση μέσω ηλεκτρονικών μέσων VTS, VMS, AIS) των περιοχών αυτών και η προσαρμογή των τοπικών σχεδίων δράσης και αντιμετώπισης θαλάσσιων ατυχημάτων.
  • Ο καθορισμός «ασφαλών καταφυγίων» για τα πλοία στην περίπτωση δυσμενών καιρικών και ο σχεδιασμός δράσεων προληπτικής (έντυπα μέσα) και άμεσης (με ηλεκτρονικά μέσα) ενημέρωσης πλοιοκτητών και καπετάνιων.
  • Η ανασκόπηση και αξιολόγηση των δράσεων αναζήτησης ελληνικών ή ξένων πλοίων υπαίτιων ρύπανσης της θάλασσας και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
 • Άμεση ανασκόπηση και επικαιροποίηση των «Σχεδίων Δράσης» και των υποχρεώσεων που απορρέουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών (European Maritime Safety Agency) και Μεσογειακών (Regional Centre Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea – UNEP/MAP/REMPEC) Κανονισμών και Συνθηκών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ρύπανσης που προέρχεται από τα πλοία.
 • Διενέργεια εκτεταμένων εκπαιδεύσεων και ασκήσεων μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο.

 

Η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας θέτει το κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό στη διάθεση της Κυβέρνησης και των λοιπών αρμόδιων φορέων, προκειμένου να υποστηρίξει και συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της βιωσιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας του (υδατικού και χερσαίου), τόσο αναφορικά με ανάλογα περιστατικά ρύπανσης, όσο και σε γενικότερο επίπεδο. 

Αποχαιρετισμός στον Διονύση Συκιώτη (1931-2017)

αναρτήθηκε στις 13 Σεπ 2017, 10:37 μ.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

H ΕΠΠΕ αποχαιρετά τον κ.Συκιώτη

Γεννήθηκε στην Κίνα από Ιθακήσιους γονείς, τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα, σπούδασε Χημεία στη Μελβούρνη και ειδικεύτηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εργάστηκε στη βιομηχανία και μετέπειτα, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντιστασιακός σε μικρή ηλικία, ενασχολούμενος με τα κοινά σε μεγαλύτερη, δεν δίσταζε να καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Εξέχων δάσκαλος και ερευνητής, που επιδίωκε οι φοιτητές του να είναι στις αίθουσες, προσηλωμένοι στην επιστήμη τους. Μαζί τους περπατούσε τα σαββατοκύριακα, επεκτείνοντας την αίσθηση του δασκάλου-συνομιλητή-φίλου. Ήταν από τους πρώτους, τη δεκαετία του ’70, που, μαζί με τους συνεργάτες του, μίλησαν για τη φωτοχημική ρύπανση της Αθήνας. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος, δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας με βαρύ επιστημονικό εξοπλισμό, πραγματοποιώντας σημαντική έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτοχημικής ρύπανσης στην επιφάνεια των πέτρινων μνημείων της Ακρόπολης. Μαθητές του διαγράφουν σήμερα σημαντικές διαδρομές στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας.

Στη Μυτιλήνη αφιέρωσε δέκα δημιουργικά χρόνια της ζωής του και «δύο καμινάδες ως ενθύμιο». Θα τον θυμόμαστε πάντα να κυκλοφορεί με την εργαστηριακή ποδιά του στις αίθουσες και τα εργαστήρια του Κομνηνάκειου, εκφέροντας τον οξύ λόγο του και «θίγοντας τα κακώς κείμενα».

Καλό Ταξίδι 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΠΕ | ΚΥΡΙΑΚΗ 18/06/2017

αναρτήθηκε στις 10 Ιουν 2017, 10:22 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η ΕΠΠΕ θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, την Κυριακή 18 Ιουνίου. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΠΕ στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Αθήνα, Βουλγαροκτόνου 30, ΤΚ 11472. Η κάλπη θα είναι ανοιχτή από τις 10:00 έως τις 16:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη της ΕΠΠΕ. Όποιος δεν έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του για το έτος 2017 και επιθυμεί να ψηφίσει, θα μπορεί να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους έως και την ημέρα των εκλογών. Οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής της ετήσιας συνδρομής θα βρείτε εδω: http://www.eppe.gr/engraphes--syndromes

Θα υπάρξει δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τα μέλη που δεν θα μπορούν να έρθουν με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΕΠΠΕ. Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι η εξής:
 1. Εκτυπώνετε το ψηφοδέλτιο που επισυνάπτεται στο παρόν μήνυμα, σε απλό χαρτί Α4 σε ασπρόμαυρο εκτυπωτή.
 2. Επιλέγετε έως τρεις (3) υποψηφίους, βάζοντας σταυρό προτίμησης αριστερά από το όνομά τους.
 3. Τοποθετείτε το ψηφοδέλτιο εντός λευκού φακέλου ο οποίος θα πρέπει να στερείται άλλων διακριτικών, διαστάσεων 11,4 x 16,2 cm
 4. Σφραγίζετε τον φάκελο
 5. Συμπληρώνετε την Υπεύθυνη Δήλωση που επισυνάπτεται στο παρόν μήνυμα, την εκτυπώνετε και την υπογράφετε.
 6. Ταχυδρομείτε την υπεύθυνη Δήλωση μαζί με τον φάκελο του ψηφοδελτίου  (δηλαδή η διαδικασία είναι: το συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο μέσα σε ένα φάκελο και αυτός ο φάκελος, μέσα σε έναν άλλο μαζί με την υπεύθυνη δήλωση) στην διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 105, 11523, Αθήνα, υπόψη κας 'Άλκηστις Στάμου.  (μέλος Εφορευτικής Επιτροπής)
Έγκυρα θα θεωρηθούν τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν ταχυδρομικά έως το Σάββατο 17 Ιουνίου.

Την ημέρα των εκλογών, η εφορευτική επιτροπή θα ανοίξει τους φακέλους και εφόσον η Υ.Δ. είναι εντάξει θα τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο εντός της κάλπης για να καταμετρηθεί μαζί με τα υπόλοιπα όταν τελειώσει η διαδικασία των εκλογών.

Ελπίζουμε στην συμμετοχή όλων σας στην διαδικασία των εκλογών.

Προκήρυξη Εκλογών ΕΠΠΕ

αναρτήθηκε στις 28 Μαΐ 2017, 2:05 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση, η ΕΠΠΕ προχωράει σε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη 2ετία.


Ως ημερομηνία των εκλογών ορίζεται η Κυριακή 18 Ιουνίου.Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα, σύμφωνα με το καταστατικό μπορούν να την καταθέσουν μέχρι και 15 ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή μέχρι το Σάββατο 3 Ιουνίου στο email του Γενικού Γραμματέα: giliopoulos@eppe.gr.


Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι το διατηρούν τα μέλη της Ένωσης που έχουν τακτοποιήσει τη συνδρομή τους για το τρέχον έτος.


Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών και τους υποψήφιους, θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.


Προσκαλούμε όλα τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, καθώς η ΕΠΠΕ μας χρειάζεται όλους.


Εκ μέρους του Δ.Σ.,

Ο Γενικός Γραμματέας,

Γιώργος Ηλιόπουλος 

Προβολή της ταινίας "Αύριο" | Τετάρτη 24/05, 19:30

αναρτήθηκε στις 22 Μαΐ 2017, 2:54 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

24.05.2017, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG
Κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» : Επαναπροβολή της ταινίας "Αύριο"

Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» και σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα προβάλει την ταινία-φαινόμενο που προτρέπει τους πολίτες να γίνουν επιχειρηματίες της αλλαγής.

Και αν η παρουσίαση διάφορων λύσεων μαζί με μία ιστορία που πίσω της αφήνει θετικές επιδράσεις είναι ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική, οικονομική και την κοινωνική κρίση που μαστίζουν τις χώρες μας;

Κατόπιν δημοσίευσης έρευνας που ανακοινώνει την πιθανή εξαφάνιση ενός μέρους της ανθρωπότητας έως το 2100, ο Cyril Dion και η Mélanie Laurent φεύγουν με μία ομάδα τεσσάρων ατόμων για να πραγματοποιήσουν έρευνα σε δέκα χώρες. Σκοπός τους είναι να καταλάβουν τί θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια καταστροφή και, κυρίως, πώς μπορούμε να την αποφύγουμε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους συναντούν τους πρωτοπόρους που εφευρίσκουν νέες πρακτικές στο χώρο της γεωργίας, της ενέργειας, της οικονομίας, της δημοκρατίας και της εκπαίδευσης. Παραθέτοντας μία μετά την άλλη αυτές τις θετικές και στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει μορφή, δίνεται η εικόνα του κόσμου του αύριο που αναδύεται…

Η ηθοποιός Mélanie Laurent, με ευαισθησία και έντονη δραστηριότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχει στην καμπάνια Fish Fight, αλλά και σε πολλές καμπάνιες της GreenPeace. Τον Μάιο του 2014 μαζί με τον Cyril Dion, συνιδρυτή της ΜΚΟ Colibris, ξεκινάει να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω της KissKissBankBank, της πρώτης πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Ο στόχος των 200.000 ευρώ επετεύχθη σε 3 μέρες και το ποσό διπλασιάστηκε στα τέλη του Ιουλίου του 2014. Με αυτά τα χρήματα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Αύριο.

Η ταινία «Αύριο» προβλήθηκε για πάνω από 23 εβδομάδες στη Γαλλία και ξεπέρασε το 1.000.000 θεατές!

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, στη Διάσκεψη για το Κλίμα, ενώ το 2016 κέρδισε το βραβείο César του καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Αυτή η επαναπροβολή της ταινίας "Αύριο" διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη, ελληνικοί υπότιτλοι.

Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΠΕ | Σάββατο 20/05/2017, 11:00 π.μ.

αναρτήθηκε στις 16 Μαΐ 2017, 4:30 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως δεδομένου ότι το περασμένο Σάββατο 13/5 δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία των ταμειακώς εντάξει μελών, η Γ.Σ. θα συνέλθει εκ νέου, όπως ορίζει το καταστατικό, το ερχόμενο Σάββατο 20/5 στον ίδιο τόπο (Cafe Metropolis), την ίδια ώρα (11:00).

 

Επίσης θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη ΓΣ μέσω skype, υπάρχει η σχετική δυνατότητα, αρκεί να αποστείλουν το όνομα χρήστη τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στη Γραμματεία της Ένωσης (grammateia@eppe.gr) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 19/05 το βράδυ.

Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία!

Σας περιμένουμε!


Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΠΕ,

Ο Γενικός Γραμματέας,

Γιώργος Ηλιόπουλος

Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΠΕ | Σάββατο 13/05/2017, 11:00 π.μ.

αναρτήθηκε στις 7 Μαΐ 2017, 9:53 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΠΕ για το έτος 2017, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/05/2017, στην Αθήνα.

 

Εκ μέρους του ΔΣ, τα προτεινόμενα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα παρακάτω:

1. Απολογισμός του 2ου έτους λειτουργίας του ΔΣ

2. Προκήρυξη εκλογών

 

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον όροφο του Cafe Metropolis (https://www.facebook.com/metropolispanormou/) στις 11:00 το πρωί.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και ευελπιστούμε στην παρουσία όλων σας!

 

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΠΕ,

Ο Γενικός Γραμματέας,

Γιώργος Ηλιόπουλος

Προσωρινοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικού προσωπικού σύμβασης μίσθωσης έργου στα ΣΔΕ

αναρτήθηκε στις 11 Απρ 2017, 6:17 π.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανακοινώθηκαν οι Προσωρινοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου στα Σ.Δ.Ε., σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 660/3/6138/14.02.2017 (ΑΔΑ:7ΙΡΓ46ΨΖΣΠ-ΩΑΑ) Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και  Διά  Βίου  Μάθηση  2014  -2020», με κωδικό  ΟΠΣ  5002546. 

Δικαίωμα υποβολής ενστάσεων: 11/04/2017 έως και 13/04/2017

Βάσει της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα ένστασης κατά των προσωρινών πινάκων σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησης τους, ήτοι έως και τις 13/04/2017.

Για να ανατρέξετε στους Πίνακες πατήστε εδώ.

1-10 of 77