Αποχαιρετισμός στον Διονύση Συκιώτη (1931-2017)

αναρτήθηκε στις 13 Σεπ 2017, 10:37 μ.μ. από το χρήστη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
H ΕΠΠΕ αποχαιρετά τον κ.Συκιώτη

Γεννήθηκε στην Κίνα από Ιθακήσιους γονείς, τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα, σπούδασε Χημεία στη Μελβούρνη και ειδικεύτηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εργάστηκε στη βιομηχανία και μετέπειτα, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντιστασιακός σε μικρή ηλικία, ενασχολούμενος με τα κοινά σε μεγαλύτερη, δεν δίσταζε να καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Εξέχων δάσκαλος και ερευνητής, που επιδίωκε οι φοιτητές του να είναι στις αίθουσες, προσηλωμένοι στην επιστήμη τους. Μαζί τους περπατούσε τα σαββατοκύριακα, επεκτείνοντας την αίσθηση του δασκάλου-συνομιλητή-φίλου. Ήταν από τους πρώτους, τη δεκαετία του ’70, που, μαζί με τους συνεργάτες του, μίλησαν για τη φωτοχημική ρύπανση της Αθήνας. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος, δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας με βαρύ επιστημονικό εξοπλισμό, πραγματοποιώντας σημαντική έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτοχημικής ρύπανσης στην επιφάνεια των πέτρινων μνημείων της Ακρόπολης. Μαθητές του διαγράφουν σήμερα σημαντικές διαδρομές στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας.

Στη Μυτιλήνη αφιέρωσε δέκα δημιουργικά χρόνια της ζωής του και «δύο καμινάδες ως ενθύμιο». Θα τον θυμόμαστε πάντα να κυκλοφορεί με την εργαστηριακή ποδιά του στις αίθουσες και τα εργαστήρια του Κομνηνάκειου, εκφέροντας τον οξύ λόγο του και «θίγοντας τα κακώς κείμενα».

Καλό Ταξίδι 
Comments