Πρακτικά συνάντησης της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της ΕΠΠΕ με το Υπουργείο Παιδείας 28/12/2009

αναρτήθηκε στις 1 Φεβ 2010, 3:16 π.μ. από το χρήστη Γραμματεία ΕΠΠΕ   [ ενημερώθηκε 3 Φεβ 2010, 1:47 π.μ. ]


Σύμφωνα με προγραμματισμένο ραντεβού, τη Δευτέρα 28/12/2009 και ώρα 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Oμάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΕΠΠΕ και Συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας.

Θέμα της συνάντησης ήταν: "η παρουσία των Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων στην Τυπική Εκπαίδευση και η αναβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σ’ αυτήν".

Από την πλευρά της ΕΠΠΕ συμμετείχαν στη συνάντηση τα μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Αγγελική Γεροντέλη, Σταυρούλα Λειβαδάρα, Αγγελική Μύθη, Νίκος Τζήκαλος και Ίριδα Τσεβρένη. Το Δ.Σ. της Ένωσης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Φώτης Κουρμούσης.

Από την πλευρά του Υπουργείου παρόντες ήταν η κ. Ελένη Μεγαγιάννη, Σύμβουλος της Υπουργού σε θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Πιαδίτου Βάντα, Σύμβουλος της Υφυπουργού Χριστοφιλοπούλου σε θέματα επίσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Διονύσης Τσαγκρής, Σύμβουλος της Υπουργού.

Τα αιτήματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν αυτά που γνωστοποιήθηκαν στο Υπουργείο με τις Επιστολές: 308/19.5.2009, 309/2.11.2009:

1: την αναγνώριση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων και την αναγνώριση του Τμήματος Περιβάλλοντος ως Καθηγητική Σχολή.

2: το διορισμό Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων στην εκπαίδευση, με πρώτη ανάθεση το Αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συναφή μαθήματα, με πιθανή ένταξη στον Κλάδο ΠΕ04.

3: την ένταξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως κανονικό Μάθημα,

4: τη στελέχωση των κατά τόπους Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) με Πτυχιούχους Περιβαλλοντολόγους.

Από τους Συμβούλους αναγνωρίστηκε το δίκαιο και λογικό των αιτημάτων, αλλά, δεδομένου ότι σχεδιάζεται «ριζική» μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ζητήθηκε από την Ένωση να δράσει ως εξής:

· να συναντηθεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που είναι ο επίσημος φορέας γνωμοδότησης προς το Υπουργείο.

· Να ετοιμάσει ένα κείμενο προτάσεων, και όχι αιτημάτων, για το ρόλο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των Περιβαλλοντολόγων στο Σχολείο, με βάση το νέο προγραμματισμό για την Παιδεία.

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει να εργάζεται προς την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και την ενίσχυση της θέσης των πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Comments