Χαιρετισμός νέου Δ.Σ.

αναρτήθηκε στις 19 Δεκ 2009, 12:44 μ.μ. από το χρήστη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΠΟΥΖΕΛΗΣ   [ ενημερώθηκε 1 Μαρ 2010, 2:17 μ.μ. ]
Σε συνέχεια του πρώτου Δ.Σ. μετά τις εκλογές εκλέχθηκε το νέο Προεδρείο της Ένωσης μας ως ακολούθως:
  • Πρόεδρος: Φώτης Κουρμούσης
  • Αντιπρόεδρος: Τσολάκης Γεώργιος
  • Γενικός Γραμματέας: Μούντριχας Αναστάσιος
  • Ειδικός Γραμματέας: Μπαλής Μάριος
  • Ταμίας: Μαριάννα Καρίβαλη
  • Μέλη: Γεωργιάδης Γεώργιος, Τοπουζέλης Κωνσταντίνος
  • Αναπληρωματικά μέλη: Στυλογιάννη Αικατερίνη, Λάμπρου Δημήτριος.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος Βαγγέλης Κυρίτσης σημείωσε πως η ΕΠΠΕ μοιάζει να «ακροβατεί» σε ένα λεπτό σχοινί, μοιάζει με ένα κέρμα που ισορροπεί... Η παρομοίωση αυτή είναι εξαιρετικά εύστοχη. Και πρέπει να είμαστε καλοί «ακροβάτες» αφού έχουμε αντέξει τόσο καιρό, αν λάβουμε υπόψη τις δυσοίωνες εξελίξεις της αγοράς του περιβάλλοντος (εντονότερος ανταγωνισμός, μικρότερες οικονομικές απολαβές, απαξίωση του ρόλου μας από τις σχετικές υπηρεσίες, αποκλεισμός από θέσεις εργασίας του δημοσίου κλπ).

Ταυτόχρονα η έλλειψη μεγάλων επιτυχιών αποθαρρύνει τα μέλη της Ένωσης από τη συμμετοχή στη συλλογική δράση, καθώς και την παροχή (οικονομικής και άλλης) στήριξης. Ως αποτέλεσμα η Ένωση μας αδυνατεί να ξεπεράσει το «ψυχολογικό όριο» των 1.500 ευρώ στο ταμείο της και έτσι δεν μπορεί να διατηρήσει τη θέση εργασίας ενός μόνιμου περιβαλλοντολόγου, ο οποίος θα «τρέχει» σε σταθερή και μόνιμη βάση για τα ζητήματα της Ένωσης... Τελικά για την Ένωση «τρέχουν» τα τελευταία έτη, κυρίως τα 7 άτομα που ανήκουν στο Δ.Σ., καθώς και άλλα τόσα περίπου απλά μέλη, στο πλαίσιο του ελεύθερου τους χρόνου, μετά το πέρας των εργασιών τους, χωρίς καμιά οικονομική απολαβή… Ο αγώνας δηλαδή γίνεται σε εθελοντική βάση και όχι με συστηματικό «κυνήγι» και κατά συνέπεια δεν έχουν επιτευχθεί κορυφαία αποτελέσματα… ωστόσο έχουν επιτευχθεί μικρές αλλά σημαντικές επιτυχίες, όπως η αναγνώριση του περιβαλλοντολόγου στην αγορά εργασίας, η ανάδειξη της Ένωσης ως πύλη για περιβαλλοντική πληροφορία μέσω του website της κλπ.

Όμως, μέχρι σήμερα, παρά τις μικρές επιμέρους επιτυχίες του εθελοντικού αγώνα, δεν έχει επιτευχθεί μια μεγάλη «νίκη». Ως τέτοια εκλαμβάνεται από πολλούς για παράδειγμα ο αποκλεισμός όλων των άλλων ειδικοτήτων από την Κατηγορία 27 των Μελετητικών Πτυχίων, ώστε να την κατέχουν μόνο οι Περιβαλλοντολόγοι…ή η πρόσληψη ενός περιβαλλοντολόγου σε κάθε Δήμο και σε κάθε σχολείο... Δυστυχώς τέτοια «νίκη» δεν έχουν πετύχει μέχρι σήμερα άλλες ανταγωνιστικές ειδικότητες που αριθμούν πάνω από 10.000 μέλη και αξιόλογο αριθμό σημαντικών υποστηρικτών (π.χ. πολιτικοί, βουλευτές κλπ), όπως οι φυσικοί, οι χημικοί, οι βιολόγοι και άλλοι πολλοί που διαθέτουν ισχυρές ενώσεις αποφοίτων. Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε σε ρεαλιστική βάση, τι είναι εφικτό να πετύχει η Ένωση μας, η οποία δεν ξεπερνά τα 1.000 μέλη, έχει 15 άτομα που αγωνίζονται για αυτήν, σε εθελοντική βάση και με 1.500 ευρώ στο ταμείο…

Η Ένωση δεν είναι ένα πολιτικό όργανο για να «τάζει» φρούδες υποσχέσεις. Αποτελεί το κλαδικό όργανο όλων των περιβαλλοντολόγων, το μοναδικό φορέα που «μάχεται» για τα δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Περιβάλλοντος. Και η «μάχη» είναι σίγουρα άνιση, ενάντια σε μεγαθήρια Επιμελητηρίων και Ενώσεων των ανταγωνιστικών μας ειδικοτήτων.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας είναι μάταιος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες έχουν επιτευχθεί αρκετά. Εκ των σημαντικότερων αποτελεί η αναγνώριση των περιβαλλοντολόγων, ήτοι να μας ξέρει η κοινωνία, να ξέρουν ότι είμαστε ΑΕΙ, να υπολογίζουν την άποψη μας ως επιστήμονες, να ξέρουν ότι είμαστε καλοί στην εργασία μας κλπ. Στο συνημμένο κείμενο αναφέρονται όλες αυτές οι μικρές, αλλά σημαντικές «νίκες».

Στο δρόμο αυτό που χάραξαν τα προηγούμενα Δ.Σ. της Ένωσης πρόκειται να συνεχίσουμε και εμείς στο νέο Δ.Σ. Τα άτομα που ανέλαβαν στο Δ.Σ. της Ένωσης δεν νοιάζονται για τις θέσεις, αφού ήδη κατέχουν αξιόλογες θέσεις στους φορείς στους οποίους εργάζονται. Ανέλαβαν την εθελοντική εργασία στο Δ.Σ. της Ένωσης απαντώντας στο κάλεσμα μιας μοναδικής συγκυρίας: τη σύσταση ενός νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος!

Άνθρωποι παλιοί και άνθρωποι νέοι, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, από Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Χίο-Εύβοια συστρατεύτηκαν για να επανδρώσουν το Δ.Σ. της Ένωσης μας. Για πρώτη φορά συστήνεται Δ.Σ. από 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και με τέτοια επαγγελματική ποικιλία και ηλικιακή διασπορά! Σκοπός μας στο νέο Δ.Σ. είναι να κυνηγήσουμε όλοι μαζί μια μοναδική ευκαιρία: να «ενταχθούμε» στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος! Η «ένταξη» μας ως Ένωση σημαίνει: να μας μάθουν, να μας ακούν, να μας ρωτούν, να μας υπολογίζουν, να μας συμπεριλαμβάνουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτή είναι η πρόκληση, αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία και άρα αυτός είναι και ο νέος μας στόχος!

Το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αλλάξει το «χάρτη» στον τομέα του περιβάλλοντος της Ελλάδας. Αναλογιζόμενοι ότι μόλις το 1/3 των επιδοτήσεων που αφορούν στο περιβάλλον τελικά ξοδεύονταν στην Ελλάδα, αφού το Υπουργείο «Δημοσίων Έργων» δεν νοιαζόταν για το περιβάλλον, γίνεται κατανοητό ότι αν το 50% των επιδοτήσεων για το περιβάλλον απορροφηθούν, αυτό θα σημαίνει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και τα κονδύλια δεν σημαίνουν μόνο νέες θέσεις αλλά και άνοιγμα νέων τύπων «έργων», ώστε να ξεφύγουμε από «κορεσμένες» εργασίες. Τέτοιες εργασίες αποτελούν και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις οποίες περικυκλώνουν όλες οι ανταγωνιστικές ειδικότητες, επειδή αδυνατούν να αναπτυχθούν σε άλλα πιο εξειδικευμένα περιβαλλοντικά αντικείμενα, όπως τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001/EMAS, η περιβαλλοντική σήμανση ecolabel, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ. Πρέπει ως κλάδος να απεγκλωβιστούμε από την αποκλειστική εστίαση σε υφιστάμενες «πίτες» της αγοράς εργασίας και να αναπτυχθούμε ταυτόχρονα και σε νέα αντικείμενα, όπου δεν ισχύουν οι «αγκυλώσεις» του παρελθόντος («υπογραφές», «αποκλειστικότητες» κλπ), αφού ο ανταγωνισμός προϋπήρχε πριν από εμάς και οχυρώθηκε εναντίον μας με θεσμικά μέτρα κατοχύρωσης. Ως περιβαλλοντολόγοι μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε εκεί που θα ληφθούν οι αποφάσεις, εκεί που θα δαπανηθούν τα κονδύλια, εκεί που θα πραγματοποιηθούν τα έργα του περιβάλλοντος.

Είναι καιρός και για νέες φιλοσοφίες. Η ανταγωνιστική φιλοσοφία του παρελθόντος πρέπει να μειωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργεί αργά αλλά συστηματικά τη διάλυση των «συντεχνιών ειδικότητας». Αντιθέτως προωθεί τις επιστημονικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθούμε και εμείς: συνεργασίες με άλλες συναφείς ειδικότητες, σε ελεγχόμενο βαθμό, με αμοιβαία οφέλη. Για το σκοπό αυτό σκοπεύουμε να κινηθούμε προς ένα επιστημονικό Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, όπου θα συνεργαζόμαστε με άλλες ειδικότητες για τον καταμερισμό της υφιστάμενης «πίτας» στα περιβαλλοντικά έργα. Στο Επιμελητήριο αυτό οι περιβαλλοντολόγοι θα παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Ωστόσο προσοχή: ο ρόλος αυτός δεν θα «απονεμηθεί» από κάποιον, δεν θα δωθεί απλόχερα, αλλά θα διεκδικηθεί από εμάς, από τα μέλη του Δ.Σ., από την Ένωση μας, όπως διεκδικήθηκε η αξία του περιβαλλοντολόγου στην αγορά εργασίας από όλους μαζί και ξεχωριστά τους περιβαλλοντολόγους. Είναι αναγκαίο όμως να σταματήσουμε να παλεύουμε ατομικά ο καθένας μας. Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε και συλλογικά.

Η ΕΠΠΕ μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει τον κομματικά ουδέτερο χαρακτήρα της. Δεν έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί σε καμιά πολιτική παράταξη. Αντιθέτως έχει καταφέρει να διατηρεί μια κομματική ουδετερότητα και έναν επιστημονικό χαρακτήρα, τονίζοντας πάντα ότι είναι υπέρ του περιβάλλοντος και ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, παρά των μελών της και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Σταθεροί προς τις αρχές των προηγουμένων Δ.Σ. και στηριζόμενοι στις βάσεις που έθεσαν στο παρελθόν, τα μέλη του νέου Δ.Σ. ετοιμάζουν ένα πλαίσιο στόχων και δράσεων για τα επόμενα 2 έτη (2010-2011). Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε όλους τους περιβαλλοντολόγους στο προσεχές διάστημα. Το σχέδιο αυτό θα συνεχίζει το έργο που έχει ξεκινήσει, αλλά επιπλέον θα θέτει και νέους άξονες δράσης. Σημειώνεται πως άλλες ειδικότητες «μάχονταν» επί δεκαετίες για να κερδίσουν π.χ. ένα επίδομα. Έτσι και εμείς δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από την έλλειψη μιας μεγάλης «νίκης» μέχρι σήμερα, αλλά να επιμείνουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το νέο Δ.Σ. της Ένωσης, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην ολοκλήρωση κάποιων μεγάλων επιτυχιών, όπως για παράδειγμα με τους δικαστικούς και λοιπούς αγώνες για την πρόσληψη περιβαλλοντολόγων στο δημόσιο.

Το έργο των 7 ατόμων του Δ.Σ. πλαισιώνουν οι θεματικές Ομάδες Εργασίας, οι οποίες «κυνηγούν» συγκεκριμένα κλαδικά ζητήματα (π.χ. μηνύσεις σε ΑΣΕΠ για ανάθεση θέσεων εργασίας δημοσίου σε μη περιβαλλοντολόγους), καθώς και τα νεο-σύστατα Περιφερειακά Παραρτήματα ανά την Ελλάδα (π.χ. Βορείου Αιγαίου και Βορείου Ελλάδος) τα οποία «κυνηγούν» τοπικά θέματα.

Εμείς οι 7 στο Δ.Σ. της Ένωσης, αυτά σκοπεύουμε να κάνουμε και για αυτά θα αγωνιστούμε. Από τον κάθε περιβαλλοντολόγο θα θέλαμε να αγωνιστεί μαζί μας, για το καλό όλων μας, μέσω:
  • επικοινωνίας με την Ένωση (σχολιασμός των δράσεων του Δ.Σ., ενημέρωση για προβλήματα, προτάσεις)
  • συμμετοχής στις δράσεις της Ένωσης (ομάδες εργασίας, περιφερειακά παραρτήματα)
  • τακτοποίησης της οικονομικής εισφοράς της συνδρομής μέλους (40 ευρώ).

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν παλέψουμε και τίποτα δεν θα κερδίσουμε αν μείνουμε άπραγοι… η ευκαιρία είναι τώρα και πρέπει να την αρπάξουμε! Οι 7 στο νέο Δ.Σ. θα αγωνιστούμε σκληρά για αυτό.

Δύναμη μας: η αγάπη μας για τον κλάδο μας.

Σύμμαχοι μας: όλοι οι περιβαλλοντολόγοι.

Για αυτό: σας καλούμε στην Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, την Ένωση των Περιβαλλοντολόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ένωση μας.

Σκοπός: να μην είμαστε πια «ακροβάτες», αλλά παράγοντες στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας.

Εκ μέρους του νέου Δ.Σ.:

Φώτης Κουρμούσης