Ημερίδα προγράμματος

"Προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής δικτύου NATURA 2000, στον κόλπο της Καλλονής της νήσου Λέσβου"

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε ημερίδα από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, με τίτλο «Προστασία και ανάδειξη προστατευόμενης περιοχής δικτύου Natura 2000 στον Κόλπο Καλλονής της Λέσβου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/02/2004 στην Μυτιλήνη.

Περίληψη εκδηλώσεων ημερίδας

Στη Ημερίδα παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που απεύθυνε χαιρετισμό. Ως ομιλητές ήταν η κα Κωνσταντίνα Σκαναβή που αναφέρθηκε στα οφέλη της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των πολιτών, καθώς επίσης διάβασε και την σχετική ομιλία για την ημερίδα εκ μέρους του συλλόγου αποφοίτων περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (Κώστας Τοπουζέλης).  Συνεχίσαμε με τις παρουσιάσεις των φοιτητών όπου η πρώτη ομάδα μας ενημέρωσε για την παράκτια ρύπανση με βάση την επίσκεψή τους σε δημοτικό και μαθητές τρίτης δημοτικού, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε ως θέμα κυρίως το Θεοφράστειο Μονοπάτι Φυσιογνωσίας επίσης με βάση την επίσκεψή τους σε μαθητές δημοτικού. Στη συνέχεια κάναμε ένα διάλειμμα. 

Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν παρουσιάσεις από τα μέλη του εργαστηρίου, αρχίζοντας από την Πετρενίτη Βάσω η οποία αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική ευαισθησία και στη μη τυπική εκπαίδευση, η Σαρρή Εβελίνα για το περιβαλλοντικό προφίλ σε χώρες με πολιτικές ιδιαιτερότητες, η Σακελλάρη Μαρία για τη συμμετοχή των πολιτών και την επιθυμία για εκπαίδευση, ο Κουμούρης Γεώργιος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κύπρος, η Πασχάλη Παναγούλα για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών και τα ζητήματα που αφορούν στην ενεργή κοινωνική συμμετοχή,  η Παπαδογιαννάκη Ελεονώρα για την αντίληψη κινδύνου, η Κουκουθάκη Παυλίνα για τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας, η Χίου Αναστασία για το περιβαλλοντικό προφίλ των επισκεπτών της κοιλάδας των πεταλούδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η Δούκα Μαριάννα για τις νέες τεχνολογίες στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Γιαννοπούλου Κλεοπάτρα για το Περιβαλλοντικό προφίλ εκπαιδευτικών και την ανασκόπηση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων στη Λέσβο. Οι παρουσιάσεις  έκλεισαν με τον φοιτητή Παπαδά Χρήστο και τον δάσκαλο Κωφόπουλο Γεώργιο που σε συνεργασία και με τους μαθητές του δημοτικού μας παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από τον Υδροβιότοπο της Καλλονής.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν γύρω στα 70 άτομα παρ’ όλο τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες. Ακόμη ήρθαν από τα τοπικά κανάλια του νησιού το Αρχιπέλαγος και το TV Μυτιλήνη.

Ċ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΠΟΥΖΕΛΗΣ,
30 Ιαν 2010, 2:37 π.μ.
Comments