06. Ψάχνω για δουλεία σε εταιρεία μελετών. Τι μισθό / αμοιβή να ζητήσω / δικαιούμαι; (Οδηγός έναρξης επαγγέλματος)

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι ο μισθωτός (υπάλληλος με ΙΚΑ για 8ωρη εργασία) που κατέχει πτυχίο ΑΕΙ δικαιούται τουλάχιστον 550€ καθαρά (δηλαδή μετά από κρατήσεις). Όμως αρκετές αν όχι οι περισσότερες μελετητικές εταιρείες θα σε προσλάβουν όχι ως μισθωτό (εξαρτημένη σχέση εργασίας) αλλά θα σου προτείνουν να κάνεις έναρξη ως Ελεύθερος Επαγγελματίας. Τότε δεν σε καλύπτει κάποιος νόμος γιατί θα δουλεύεις και θα πληρώνεσαι ανά έργο, δηλαδή σε πληρώνουν για να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά. Συνεπώς μπορούν με αυτό τον τρόπο να σε έχουν να εργάζεσαι (με απροσδιόριστο ωράριο) και να παίρνεις και λιγότερα από 550€ καθαρά.

Ενδεικτικά επίσης μπορείς να θεωρήσεις ότι ένας πρωτοδιόριστος πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο δημόσιο ξεκινά (χωρίς άλλα εισοδήματα) με αρχικό μισθό γύρω στα 700 ευρώ καθαρά!!!

Καλό είναι να διαπραγματεύεσαι με βάση τα παραπάνω νούμερα γνωρίζοντας ότι πάντα στην αρχή υπάρχη μία δοκιμαστική περίοδος και αν η απόδοσή σου ικανοποιήσει ζητάς περισσότερα.

Συμβουλή: Ζήτα όσα περισσότερα μπορείς να διεκδικήσεις ανάλογα με τα προσόντα σου (μεταπτυχιακά, ειδικές γνώσεις) και το μέγεθος της εταιρείας... εκτός αν είσαι στην αρχή και θέλεις να κερδίσεις εμπειρία.

Αν τελικά αποφασίσεις να ξεκινήσεις εργαζόμενος ως ελεύθερος επαγγελματίας υπάρχει η δυνατότητα να επιδοτηθείς για το ξεκίνημά σου από τον ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr). Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις κάποιον ανεξάρτητο χώρο – δικό σου ή νοικιασμένο – ως έδρα και να είσαι άνεργος.

Περισσότερα για την έναρξη επαγγέλματος ως Ελεύθερος Επαγγελματίας
Comments