09. Πως μπορώ να εισπράξω λεφτά όταν δεν εργάζομαι ως μισθωτόςσε μια εταιρεία ή γραφείο; Τι πρέπει να κάνω για αναλαμβάνω μελέτες και να πληρώνομαι; Σε ποιο ταμείο θα γραφτώ για σύνταξη και ιατρική περίθαλψη;

Πρέπει να κάνεις έναρξη στην εφορία ως Ελεύθερος Επαγγελματίας και να δηλώσεις επαγγελματική δραστηριότητα Περιβαλλοντολόγος, ώστε να αποκτήσεις Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι αποδείξεων). Οπότε θα μπορείς να αναλαμβάνεις μια μελέτη και να πληρώνεσαι χωρίς να είσαι μισθωτός (κάθε φορά που θα σε πληρώνουν θα κόβεις μια απόδειξη από το μπλοκάκι. Πρέπει επίσης να τηρείς βιβλία εσόδων εξόδων και να αποδίδεις ΦΠΑ ανά δίμηνο. Για να κάνεις έναρξη στην εφορία απαιτείται να γραφτείς πρώτα στο ασφαλιστικό ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών το OAEE.

Προσοχή: από τη στιγμή που γράφεσαι στο OAEE θα πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα ένα ποσό για την ασφάλειά σου: Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ. Σήμερα οι αρχικές εισφορές είναι περί τα 150 €.

Προτού κάνεις οτιδήποτε καλό θα είναι να συμβουλευτείς ένα λογιστή για να σου εξηγήσει μερικά πράγματα (πχ πρέπει να τηρείς Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων, να μαζεύεις Τιμολόγια κατά τις επαγγελματικές αγορές σου, να υποβάλλεις το ΦΠΑ κάθε διμήνου κλπ.)

Πολλοί θεωρούν ότι τουλάχιστον για την πρώτη φορά δεν συμφέρει να γραφτείς στο ΟΑΕΕ αμέσως μόλις αναλάβεις μια μελέτη, παρά μόνο όταν έρθει η ώρα να πληρωθείς. Άλλοι διαφωνούν, αφού το ότι πληρώνεις ΟΑΕΕ εξασφαλίζει τόσο την προϋπηρεσία σου όσο και τη σύνταξη σου...! (δεν είναι δηλαδή πεταμένα λεφτά.). Επίσης είναι ένας τρόπος – αδιαφιλονίκητος να αποδείξεις μελλοντικά την εργασιακή σου εμπειρία – πάντα τα ένσημα από ασφαλιστικό φορέα και οι συμβάσεις είναι ο πιο αδιάσειστος μάρτυρας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι παράνομο να δουλεύεις ανασφάλιστος...

Αποφάσισε σκεπτόμενος τόσο την σημερινή οικονομική σου κατάσταση όσο και την μελλοντική εξέλιξη της καριέρας σου.
Comments