11. Μπορώ να είμαι ταυτόχρονα μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας - μελετητής;

Πολλοί που είναι μισθωτοί σε κάποια εταιρεία (με ΙΚΑ δηλαδή) αναρωτιούνται με ποιο τρόπο μπορούν να αναλάβουν μια Μ.Π.Ε. ή κάποια άλλη επιπλέον δουλειά από αλλού και να πληρωθούν για αυτό το σκοπό. Θα πρέπει να γραφτούν και στον OAEE για να κάνουν έναρξη επαγγέλματος;

Η απάντηση είναι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ:

α) Μελετητής για μελέτες που απαιτείται Μελετητικό Πτυχίο: ΟΧΙ διότι για να αποκτήσεις μελετητικό πτυχίο δεν μπορείς να είσαι μισθωτός.

β) Ελεύθερος επαγγελματίας γενικά: ΝΑΙ. Αν κάνεις έργα / μελέτες που δεν απαιτούν μελετητικό πτυχίο (πχ ISO 14001, EMAS, περιβαλλοντική διαχείριση επιχειρήσεων και φορέων κλπ) μπορείς να είσαι μισθωτός και να κάνεις αυτές τις μελέτες.

Πως; Μπορείς να ζητήσεις από το ΙΚΑ μια βεβαίωση απαλλαγής από τον ΟΑΕΕ (σύμφωνα με το Νόμο 2084/92) να την πάς στον ΟΑΕΕ και να απαλλαγείς. Αυτή τη βεβαίωση απαλλαγής από τον ΟΑΕΕ την πηγαίνεις στην Εφορία και μπορείς να κάνεις έναρξη επαγγέλματος, να έχεις μπλοκάκι και να πληρώνεσαι για τις επιπλέον δουλειές. Προσοχή: αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν ένσημα στο ΙΚΑ μετά το 1993. Δεν ισχύει για τους υπόλοιπους.
Comments