15. Πως μπορώ να κάνω δωρεάν σεμινάρια / φροντιστήρια /εκπαίδευση;

Αν είσαι μόνιμος υπάλληλος σε εταιρεία, δηλαδή έχεις ασφάλιση ΙΚΑ, τότε αν κοιτάξεις τις κρατήσεις που σου γίνονται κάθε μήνα, κάτω – κάτω λέει: «0,45% ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ». Αυτό είναι ένα ποσό που σου κρατείται και μπορείς να το διεκδικήσεις για να κάνεις δωρεάν σεμινάρια ή φροντιστήρια.
 
Τι είναι το ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ;
Είναι ένα ποσό που κρατείται από κάθε υπάλληλο ΙΚΑ και αφορά εκπαίδευση. Αυτό το ποσό αναφέρεται συνολικά σε μια εταιρεία. Δηλαδή μια εταιρεία που έχει Χ υπαλλήλους πληρώνει Χ*0,45% όλων των μισθών κάθε μήνα. Γίνεται κατανοητό ότι επειδή οι εταιρείες δεν αξιοποιούν αυτό το κονδύλι, είτε από αδιαφορία ή άγνοια, παραμένουν τεράστια ποσά να διεκδικηθούν.
 
Τι πρέπει να κάνω;
1. Καταρχήν πρέπει να βρείς ένα σεμινάριο ή φροντιστήριο ή μάθημα που σε ενδιαφέρει. Τότε ρωτάς τον οργανωτή αν δέχεται να πληρωθεί μέσω ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ (επιβεβαίωση γιατί μερικοί δεν δέχονται επειδή δεν εισπράττουν τα λεφτά άμεσα).
2. Πας στον ΟΑΕΔ και παίρνεις τα έντυπα που χρειάζονται συμπλήρωση (τίτλος μαθήματος, ώρες, συνολικό κόστος, όνομα φορέα εκπαίδευσης, εταιρεία που εργάζεσαι, τα στοιχεία σου κλπ) ή τα βρίσκεις στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ: www.oaed.gr
3. Πρέπει τα έντυπα να υπογραφούν από την εταιρεία σου και το φορέα που θα σου κάνει τα μαθήματα ή διοργανώνει το σεμινάριο. Συνεπώς δεν γίνεται χωρίς γνώση και έγκριση της εταιρείας. Απλά θυμήσου ότι δεν κοστίζει τίποτα έξτρα στην εταιρεία, είναι λεφτά που έχουν ήδη πληρώσει και δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν παρά μόνο για εκπαίδευση των υπαλλήλων τους.
 
Τι σεμινάρια υπάρχουν;
Ουσιαστικά υπάρχει άνθηση της εκπαίδευσης και υπάρχει σεμινάριο για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Μερικά περιζήτητα:
- Συστήματα ISO (9001 Διοίκηση Ποιότητας, 14001/ΕΜΑS Περιβαλλοντική Διαχείριση, 18001 Ασφάλεια εργαζομένων, HACCP Ασφάλεια τροφίμων),
- Προγράμματα σε Η/Υ (office, autocad, GIS),
- Ανακύκλωση,
- Τεχνικός ασφάλειας,
- ΕΞΥΠΠ (μετρήσεις με όργανα),
- Δημόσιες σχέσεις κλπ.
Comments