16. Ξεκινώ να ψάξω για δουλειά, που να ψάξω;

Γραφεία Μελετών, Φορείς του Δημοσίου, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το Περιβάλλον..
Ορίστε μερικές γρήγορες ιδέες…σύντομα θα μπορούμε να σου προτείνουμε και διευθύνσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα γραφεία μελετών, αν και εκεί συχνά είναι καλό να σε συστήσει κάποιος. Δεν βλάπτει όμως ποτέ να στείλει κανείς ένα καλό βιογραφικό στα γραφεία στα οποία τον ενδιαφέρει να δουλέψει.

Γραφεία μελετών ... από το Σύνδεσμο των Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ)

Μελέτες στις οποίες μπορεί να δουλέψει ένας περιβαλλοντολόγος
  • Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Έργων και δραστηριοτήτων)
  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες
  • Μελέτες ΧΥΤΑ
  • Μελέτες Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων
  • Μελέτες Χωροταξικές
  • Εφαρμογή ISO 14000
  • Σε οποιαδήποτε μελέτη ή έργο όπου είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός επιστήμονα που έχει κατ΄ αρχήν τη γνώση για την ανάλυση του περιβάλλοντος και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Παραδείγματα Φορέων όπου μπορεί να δουλέψει ένας περιβαλλοντολόγος...

Ο Δήμος σου
Όλοι οι δήμοι έχουν ή θα έπρεπε να έχουν γραφεία περιβάλλοντος. Συνήθως ασχολούνται κυρίως με την οργάνωση της συλλογής και της διάθεσης των απορριμμάτων, με θέματα καθαριότητας γενικά αλλά ανάλογα και με το μέγεθος του Δήμου και με θέματα αστικού πράσινου κ.λπ. Επισκέψου το δήμο σου, δες τις προκυρήξεις του ΑΣΕΠ, στείλε ένα βιογραφικό. Διευθύνσεις των Δήμων της Ελλάδας: ΚΕΔΚΕ (http://www.kedke.gr/Xrhsimes_Addr/main_DHMOI.htm)

Η Νομαρχία - Γραφείο Περιβάλλοντος Νομαρχιών...
Όλες οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας έχουν γραφείο Περιβάλλοντος-Χωροταξίας. Συνήθως προϊστάμενοι του τμήματος αυτού είναι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν θέσεις περιβαλλοντολόγων στις Νομαρχίες οι οποίες είναι στελεχωμένες από αποφοίτους του τμήματος Περιβάλλοντος.

Οι Περιφέρειες
Στις Περιφέρειες της χώρας υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα Περιβάλλοντος. Πολλοί συνάδελφοι μας εργάζονται ήδη σε τμήματα Περιβάλλοντος Περιφερειών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής
www.minenv.gr
Θεωρητικά....σε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις περιβαλλοντολόγων. Δυνητικά αυτό είναι πραγματικότητα αφού ένας απόφοιτος του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει πολλά να προσφέρει στο χώρο αυτό. Σήμερα, δουλεύουν ή έχουν δουλέψει με συμβάσεις αρκετοί απόφοιτοι του τμήματος στο ΥΠΕΚΑ.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ ή NGO)

Πολλές φορές, μπορεί να έχετε την απεριόριστη ανάγκη να προσφέρετε τον εαυτό σας στην προστασία του περιβάλλοντος όμως δεν ξέρετε πως. Μην ανησυχείτε υπάρχουν αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις όλων των κατηγοριών...όπου εθελοντικά μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίας σας και τις γνώσεις σας (και την νεανική σας ορμή...).

Αν και συνήθως η προσφορά των υπηρεσιών σας είναι εθελοντική (πολλές φορές με μικρή «αποζημίωση»), οι εμπειρίες που αποκομίζονται από την συμμετοχή σας στα προγράμματα των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι πολύτιμες. Αν έχετε χρόνο, αν θέλετε να συνδυάσετε ένα πρωτότυπο καλοκαίρι με την απόκτηση εμπειριών σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας απειλούμενων ειδών κ.λπ. τότε μην χάσετε την ευκαιρία... Κάποιες από τις περισσότερο σημαντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος είναι:

Greenpeace – Ελληνικό τμήμα (www.greenpeace.gr)
WWF Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (www.wwf.gr)
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (www.ornithologiki.gr)
Σύλλογος Προστασίας της Καφετιάς Αρκούδας Αρκτούρος (www.arcturos.gr )
Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr)
Σύλλογος Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus (www.mom.gr)
Μεσόγειος SOS (www.medsos.gr)
Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας (www.ekpaz.gr)
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (www.eepf.gr)
Comments