Οι καταστροφικές πυρκαγιές φέρνουν λειψυδρία

αναρτήθηκε στις 29 Σεπ 2019, 9:05 π.μ. από το χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΙΡΟΥΝΑΚΗΣ   [ ενημερώθηκε 29 Σεπ 2019, 9:05 π.μ. ]
Ολόκληρο το άρθρο:
https://www.zougla.gr/perivallon/article/i-katastrofikes-pirkagies-fernoun-lipsidria

Απόσπασμα άρθρου:
Ο Γιώργος ΗλιόπουλοςΠρόεδρος Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, μιλώντας στο zougla.gr, υπερτονίζει αυτόν τον κίνδυνο, ο οποίος ενισχύεται ιδιαίτερα από την καταστροφή των δασών μας, καλώντας την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα. Όπως εξηγεί, «όταν υπάρχει κάλυψη με δάσος σε μια περιοχή, τότε το δάσος απορροφά το νερό της βροχής και αυτό φτάνει στο υπέδαφος, εμπλουτιζόντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα και τις λεκάνες απορροής. Στη συνέχεια το νερό αυτό «αξιοποιείται» με φυσικές διαδικασίες και μπορεί, για παράδειγμα, να καταλήγει και στις πηγές από τις οποίες πίνουμε το νερό».
Όταν όμως το δάσος καίγεται, τότε το νερό της βροχής δεν απορροφάται κάθετα προς τα κάτω στο υπέδαφος, αλλά κυλάει και χάνεται. Αν είναι έντονη και απότομη η βροχόπτωση δε, τότε επέρχονται οι πλημμύρες, ένα πολύ επικίνδυνο όπως γνωρίζουμε καλά στη χώρα μας φαινόμενο».

«Επίσης, ούτως ή άλλως λόγω των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής που συνεπάγεται την αύξηση της θερμοκρασίας, σημειώνεται μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, άρα μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι σε εθνικό επίπεδο».

«Φυσική διεργασία οι πυρκαγιές στα δάση - αφύσικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα»

Οι πυρκαγιές στα δάση, όσον αφορά συγκεκριμένα στα ελληνικά οικοσυστήματα, είναι μια φυσική διεργασία, που «πρέπει να συμβαίνει», ανά ορισμένες δεκαετίες, προκειμένου να αναγεννώνται τα δέντρα. 

«Αρχές, όπως της Καλιφόρνια όπου έχουν παρόμοια οικοσυστήματα, σε μη κατοικημένες περιοχές επιλέγουν συχνά να αφήσουν τις πυρκαγιές να εκδηλωθούν

και

να κάψουν, γνωρίζοντας ότι σε 3-4 χρόνια τα οικοσυστήματα και τα δέντρα μπορούν να ανακάμψουν πλήρως. Και όχι απλά να ανακάμψουν, αλλά το δ Διότι, «στην ελληνική περίπτωση, συνήθως οι φωτιές στα δάση δεν προκαλούνται από φυσικά αίτια. 

Θα μπορούσαμε λοιπόν να μην

άσος να γίνει καλύτερο, πιο πυκνό, με πιο δυνατά, σφριγηλά, δέντρα. Διότι με την κατάλληλη προστασία της καμένης περιοχής, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένας δάσος πιο νέο, πιο δυνατό, σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν».

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως αυτό που θα κάνουμε -ή δεν θα κάνουμε- μετά την πυρκαγιά. «Δεν πρέπει να υπάρξει βόσκηση και να μπει μπουλντόζα για χτίσιμο στις καμένες εκτάσεις. Αυτές είναι οι βασικές απειλές στη χώρα μας. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, παρατηρούμε ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία και τη θέσπιση δασικών χαρτών, πολύ συχνά οι νόμοι δεν επιβάλλονται», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων.ανησυχούμε αν τα δάση μας ήταν ανέπαφα και δεν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση. Αντίθετα τα δάση μας είναι ιδιαίτερα συρρικνωμένα και πιέζονται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες»


«Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν το εντονότερο πρόβλημα λειψυδρίας μέχρι το 2050. Παράλληλα, είναι οι δύο χώρες που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για αυτό, δηλαδή δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. Ως Περιβαλλοντολόγοι, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Είναι το ίδιο σπουδαίο θέμα όπως και η ενέργεια. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο στην Ελλάδα να εισάγουμε το νερό μας; Θέλουμε να το καταναλώνουμε με τρόπους πολύ ακριότερους από σήμερα»;
Comments